El tancament d’un grup de P3 a l’Escola Annexa-Joan Puigbert de Girona deixarà sense plaça pública de proximitat a 10 infants
Per combatre la segregació, no es pot desarrelar a l’alumnat desafavorit dels seus barris
Des de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) alertem i denunciem el tancament d’un grup de P3 a l’Escola Annexa- Joan Puigbert de Girona, que estaria deixant sense plaça pública de proximitat a 10 infants del barri de Vista Alegre, situat a la zona B d’escolarització de la ciutat. En aquesta mateixa zona, hi ha hagut 252 sol·licituds de preinscripció a grups públics de P3, mentre que l’oferta de places de P3 per aquest curs és de només 242 a la xarxa educativa pública.
Les famílies aposten cada vegada més per l’educació pública i davant una planificació incoherent com aquesta que no té en compte ni les necessitats d’escolarització ni la demanada de les famílies, al final les més vulnerables són les que sempre acaben tenint més problemes. En aquest cas, tot i que el curs passat es van haver d’oferir 250 places per cobrir les necessitats d’escolarització de la xarxa pública, aquest any l’oferta inicial és inferior. Actualment, s’estan oferint 242 places, 8 menys de les que es van necessitar el curs passat.
La reducció de places a la pública no es correspon, tampoc, a una davallada de la demanda. Aquest any, de fet, la xarxa pública necessitava 252 places (2 més que l’any passat), per donar resposta a la demanda de les famílies. Mentrestant, la xarxa privada concertada passa dels 139 alumnes matriculats el curs anterior als 125 que demanen plaça aquest any, perdent 14 alumnes. La tendència mostra clarament que la demanda de plaça pública torna a créixer entre les famílies, mentre que el nombre d’infants preinscrits a la xarxa privada concertada s’ha reduït significativament.
Amb les dades actuals, de fet, la ràtio als centres públics de la zona B de Girona passaria dels 20 alumnes per aula que tenia el curs passat (250 infants repartits en 12 grups) als 23 infants per aula pel curs vinent (252 alumnes entre 11 grups). És important recordar que el Departament d’Educació ha establert com a ràtio màxima el nombre de 20 alumnes per aula.
Finalment, les famílies de Girona s’han mobilitzat per exigir al Departament d’Educació que aturi i reverteixi el tancament de línies públiques i garanteixi el criteri de proximitat a totes les famílies que no han obtingut plaça a cap escola propera al domicili. Actualment, les famílies estan recollint signatures per exigir que el Departament atengui les seves peticions i tenen tot el nostre suport en les seves reivindicacions.
Aquí podeu consultar el comunicat complet que ha publicat l’aFFaC al respecte.
Notícies relacionades