934 35 76 86|affac@affac.cat

L’aFFaC reclama que s’aturi el tancament d’una línia pública de P3 a Viladecans

L’aFFaC reclama que s’aturi el tancament d’una línia pública de P3 a Viladecans i que s’acabi amb la sobreoferta de places concertades

Les famílies lamenten que el Departament d’Educació no aprofiti la davallada de la natalitat per abaixar les ràtios als centres públics

Ajuntament de Viladecans

Ajuntament de Viladecans

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) donem suport a la mobilització de les famílies de Viladecans, que exigeixen al Departament d’Educació que aturi el tancament d’una línia de P3 a l’Escola Germans Amat i Targa d’aquesta mateixa població. L’administració justifica aquesta decisió per la davallada de la natalitat dels últims anys, però s’oposa a aprofitar aquest canvi demogràfic per abaixar el nombre d’alumnes per aula a la xarxa pública.

En aquest sentit, la FAPA (Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes dels Centres Educatius Públics) de Viladecans veu en aquest tancament una ocasió clara de l’administració per reduir la inversió en educació a les escoles del municipi. Aquesta Federació, que compta amb el suport de l’aFFaC, lamenta que el Departament d’Educació no aprofiti la davallada de natalitat per reduir les ràtios als centres públics, una demanda que les famílies mantenen des de fa molt temps i que en el context sanitari actual es fa més necessari que mai.

Segons les dades del padró, l’oferta pública de Viladecans no pot cobrir el total de les necessitats d’escolarització, és a dir, si tots els infants del municipi volguessin gaudir del seu dret a una educació pública i de proximitat, no podrien fer-ho amb les places ofertades que hi ha actualment. En canvi, la xarxa privada concertada té una sobreoferta del 26.2%, és a dir, no només pot donar cobertura al 13,8% d’infants que no pot absorbir la xarxa pública sinó que, a més, en pot assumir un 26,2% més.

AMPA Amat i Targa

AMPA Amat i Targa

Amb aquest tancament, la xarxa pública de Viladecans passaria de tenir 18 grups a oferir-ne 17, mentre que la privada concertada sortiria amb els mateixos 8 grups del curs passat. Tenint en compte la tendència en alça de les famílies a demandar places públiques, podem afirmar que aproximadament hi haurà 368 infants (el 74,7% corresponent a la demanda actual) que sol·licitaran plaça a un centre públic, mentre que prop de 125 demanaran plaça privada.

Així doncs, hi haurà 368 infants que s’hauran de repartir entre els 17 grups que s’ofereixen enguany a la xarxa pública, assolint una ràtio mitjana de 22 alumnes per aula (es mantindria la ràtio actual perquè la natalitat ha baixat). Mentrestant, la xarxa privada concertada passaria dels 19 alumnes per aula a una ràtio mitjana de 15,6 (la natalitat ha baixat però es manté el mateix nombre de grups, per tant, la ràtio disminueix).

Finalment, des de l’aFFaC veiem amb molta preocupació que s’aprofiti una davallada puntual de la natalitat per seguir debilitant la xarxa pública d’educació. Per aquesta raó, ens adherim a la mobilització de la FAPA Viladecans i instem al Departament d’Educació a aturar el tancament d’un grup a l’Escola Germans Amat i Targa i a la resta de municipis on, un curs més, s’està programant una oferta educativa que contribueix a congestionar el sistema educatiu públic.

Comparteix

2021-04-07T10:10:18+02:007 abril 2021|Educació pública|
Go to Top