Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) hem celebrat, aquest passat cap de setmana a Lleida, la cerimònia d’entrega de la 13a Edició dels Premis aFFaC. El dissabte, 22 de febrer, més de 160 persones es van aplegar a l’Orfeó Lleidatà per celebrar, reivindicar i reconèixer la tasca tan necessària de les AFA.
Concretament, 81 AFA, 91 projectes i 2.904 persones són les que han participat en el procés de votació popular d’aquest any. Tot un èxit, ja que la participació ha estat més alta que en les edicions anteriors! Gràcies a aquest afany i entusiasme, en aquesta edició hem pogut descobrir iniciatives d’allò més variades que han tractat temes tan diversos com l’educació inclusiva, l’educació feminista, l’educació a través del joc, les llengües, la diversitat de cultures, el malbaratament alimentari, la sostenibilitat, la millora d’infraestructures, la creació de comunitat, i un llarg etcètera. Projectes impulsats en els seus respectius centres educatius, que no només milloren la qualitat educativa, sinó que també deixen una empenta significativa en la nostra societat.
Coneix la classificació final dels Premis aFFaC 2025
En la categoria “Tothom a l’AFA”
El primer premi se l’ha endut l’AFA de l’Escola Poblenou de Barcelona amb el projecte “Club de Jocs de Taula Escola Poblenou”. El segon premi ha estat per a l’AFA de l’Escola Germans Corbella de Cardedeu amb el projecte “El Mite de la Bellesa”. El tercer premi s’ha atorgat a l’AFA de l’Escola del Bosc de Rubí amb el projecte “Setmana Cultural: Celebrant la Diversitat a través de la Migració i les Llengües Maternes”. I els finalistes han estat l’AFA de l’Escola Colors de les Franqueses del Vallès amb “Projecte Tothom a l’AFA” i l’AMPA de l’Escola Camps Elisis de Lleida amb “Escola de Famílies”.
En la categoria “Transformem la societat”
El guanyador d’aquesta categoria ha estat l’AFA de l’Escola Mare Nostrum de Barcelona amb el projecte “El Mare per una escola inclusiva”. En segon lloc ha quedat l’AFA de l’Institut Lluís de Requesens de Molins de Rei amb “La Biblioteca Escolar al servei de la inclusió i l’equitat: el Punt Lila”. En tercer lloc s’ha situat l’AFA de l’IE Pallerola de Sant Celoni amb “L’institut que volem”. Finalment, els dos finalistes han estat l’AFA de l’Escola Mare de Déu Muntanya d’Esparreguera amb el projecte “Les dones de la nostra vida: valorant el seu paper i les seves històries” i l’AFA de l’Escola El Cim de Teià amb el projecte “Pont Alimentari”.
En la categoria “Fem xarxa per la qualitat educativa”
El primer premi ha estat per a l’AFA de l’IE Sant Jordi de Navàs amb el projecte “Per la pública, edifici ja!”. El segon premi se l’ha endut l’AFA de l’Escola l’Estel – La Sagrera de Barcelona amb “Cuinar, menjar i connectar: la cuina com a connectora d’històries”. El tercer premi ha estat per a l’AFA de l’Escola Sol-Ixent de Corbins amb el projecte “Impuls de les tradicions culturals del poble i catalanes”. I finalment, els dos finalistes d’aquesta categoria han estat l’AFA de l’Escola Finestres de Mieres amb “Educació afectivo-sexual. Intervenció per a alumnat, famílies i claustre” i l’AFA de l’Escola Tàber de Barcelona amb el projecte “Projecte biblioteca”.
Els guardons especials d’aquesta edició
No hem d’oblidar-nos que en aquests premis també entreguem dos reconeixements especials. En la categoria “Iniciativa amiga”, aquest any no hem tingut cap dubte que el premi havia d’anar cap a la Plataforma Menjadors AMPAs i AFAs de Ponent i Pirineus, que treballa per preservar i promoure un model de menjador escolar directament gestionat per les famílies i les comunitats educatives, reivindicant el temps de menjador com un temps educatiu de qualitat. Una tasca molt necessària!
I en la categoria “Mitjà amic”, hem premiat al Diari Segre, un mitjà que ha cobert temes tan importants com el cost de l’inici del curs escolar per a les famílies, l’ús de mòbils i pantalles a les aules o la gestió dels menjadors escolars per part de les AFA, sempre des del rigor i incorporant diversitat de veus als debats, especialment la visió de les famílies.
Finalment, des de l’aFFaC ens agradaria reiterar els nostres agraïments als diferents actors que van formar part d’aquesta gran celebració:
- Gràcies als nostres companys d’Arç Cooperativa per patrocinar l’acte i fer possible l’organització i desenvolupament d’aquesta celebració-
- Gràcies a l’Orfeó Lleidatà i a les seves treballadores, pel magnífic espai que ha acollit la cerimònia d’entrega;
- Gràcies al grup de música ‘Sin Frenos’ de l’Institut Samuel Gili i Gaya de Lleida i a les nenes de ball de l’Escola Pràctiques I de Lleida per les seves actuacions tan vibrants i plenes d’energia;
- I per últim, volem donar les gràcies a totes les AFA participants i finalistes, així com a les famílies que vau assistir en aquesta cerimònia d’entrega! Cada any ho repetim, però no ens cansem de recordar-ho: és un veritable orgull per a l’aFFaC representar famílies com vosaltres, implicades, motivades i compromeses amb la millora de l’educació pública.
Us animem presentar-vos, des de la vostra AFA, a la pròxima edició dels Premis aFFaC 2026!
Notícies relacionades