934 35 76 86|affac@affac.cat

Educació confirma que les AFA poden recuperar la seva activitat i es compromet a revisar l’ús de la mascareta

El Departament d’Educació confirma que les AFA poden recuperar la seva activitat i es compromet a revisar l’ús de la mascareta als centres educatius

En una reunió amb l’aFFaC, el Conseller d’Educació, Josep G. Cambray, ha assegurat que aquest curs 2021-22 les AFA poden tornar als centres educatius per reprendre la seva activitat. Confirma, a més, que s’actualitzarà el protocol publicat abans que comenci el curs per tal que consti explícitament aquesta modificació.

La trobada, que va tenir lloc el passat divendres, 3 de setembre, va servir perquè l’aFFaC traslladés algunes demandes i dubtes sobre el Pla d’actuació per al curs 2021-2022 per a centres educatius en el marc de la pandèmia, publicat el passat 30 d’agost pel mateix Departament. Tot i que la reunió va començar 25 minuts tard, l’aFFaC va tenir 5 minuts per traslladar algunes preguntes al Conseller i una estona més per aclarir alguns dubtes amb la Directora General d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, Raquel Garcia.

Relaxació relativa de les mesures covid-19

En relació al protocol de seguretat per l’inici del curs 2021-22, l’aFFaC va traslladar la necessitat de revisar l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en els centres educatius, ja que el mateix Departament ha reiterat en diverses ocasions que la incidència del virus i la seva transmissió han estat pràcticament inexistents en escoles i instituts.

Es tracta d’una mesura que ha rebut moltes crítiques per part de les famílies i que, segons els experts, pot afectar negativament en el procés d’aprenentatge dels infants. Tot i que la mesura es mantindrà vigent en l’inici de curs, el Conseller es va comprometre amb l’aFFaC a revisar-la pròximament.

Pel que fa als grups bombolla, Cambray va aclarir que ja no hi haurà desdoblaments dins dels grups i que a partir d’ara es considerarà grup estable tot l’alumnat d’una mateixa classe. Al temps d’esbarjo, es poden barrejar grups estables sempre que es faci ús de la mascareta i, al menjador, hi poden coincidir diferents classes sempre que es distribueixin per grups estables. Es mantenen, això sí, les entrades i sortides esglaonades perquè, segons el Departament, no només serveix per prevenir contagis, sinó que també facilita l’organització del centre.

Les famílies tornen, però no del tot

El Departament d’Educació limita a 10 el nombre màxim de familiars que poden assistir simultàniament de manera presencial a les reunions dins del centre. Des de l’aFFaC vam traslladar la nostra preocupació perquè, per a moltes famílies, aquest format no és gens favorable i no facilita una bona relació amb el professorat. Recordem que el Departament de Salut ja ha aixecat la restricció d’aforament màxim de 10 persones en la resta d’àmbits i, per tant, l’aFFaC considera coherent retirar també aquesta limitació per a les reunions amb les famílies, sempre que es compleixin les altres mesures sanitàries establertes.

En aquest sentit, la federació va demanar que es revisi el Pla d’Actuació per tal que les famílies puguin recuperar totalment la seva participació en la vida del centre i en el procés educatiu dels infants i joves, ja que la seva participació és essencial per recuperar el vincle perdut durant la pandèmia.

Menjadors i transport escolar

El Departament d’Educació va confirmar a la reunió que, tant el servei de menjador com el transport escolar, queden totalment traspassats als Consells Comarcals de cada territori, tal com estableix l’Acord de Govern publicat el passat 2 de setembre. Des de l’aFFaC hem assumit el compromís d’analitzar rigorosament aquest acord i traslladar els dubtes que ens pugui generar.

Pel que fa als vetlladors i vetlladores de temps de migdia, Cambray va assegurar que és el Departament qui assumeix la contractació d’aquest personal, que s’assigna segons les necessitats dels centres. Ara bé, l’aFFaC va traslladar que hi ha una manca d’aquest personal en els menjadors escolars que provoca que molts infants amb NEE quedin exclosos de l’ús del servei. En concret, vam traslladar la problemàtica que viuen els centres del Tarragonès que s’han quedat sense vetlladores en temps de migdia després que el Consell Comarcal els anunciés que deixava de finançar a aquest personal.

També sobre els menjadors escolars l’aFFaC va denunciar que alguns Consells Comarcals estan negant l’accés a les beques menjador a aquells infants que no tenen DNI o NIE. La mesura està afectant diversos territoris. En aquest sentit, el Departament d’Educació va demanar a l’aFFaC que comuniqués la situació per escrit i es va comprometre a resoldre aquesta situació. Des de l’entitat, seguirem analitzant la problemàtica i estarem vigilants per tal que el Departament garanteixi  que es deixi d’excloure l’alumnat per raó de nacionalitat.

Incògnites sense resoldre

Finalment, i per falta de temps del Departament, alguns dubtes no van ser resolts en el moment de la reunió, tot i que Raquel Garcia, Directora General d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, es va comprometre a respondre-les per escrit posteriorment.

En relació a les activitats extraescolars, el Departament encara no ha confirmat en quins supòsits es pot ampliar la ràtio màxima a 15 i en quins altres s’ha de mantenir a 10 alumnes per grup. Tampoc es concreta si es contempla algun tipus de distinció entre aquelles activitats que es facin en recintes tancats i les que es facin a l’exterior.

Aquestes i més qüestions les hem traslladat per escrit al Departament d’Educació en un document que podeu consultar en aquest enllaç.

Comparteix

2021-09-08T15:39:32+02:008 setembre 2021||
Go to Top