934 35 76 86|affac@affac.cat

Centenars de famílies es reuneixen per celebrar l’Educació Pública

Centenars de famílies es reuneixen per celebrar l’Educació Pública

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) vam celebrar el passat dissabte 11 de març, la primera edició de la Festa de la Pública: una festa per a totes les famílies catalanes i amb l’objectiu de celebrar l’educació pública plegades.

La jornada no va començar com s’esperava. El fort vent (no gaire comú a la ciutat de Barcelona) va fer que les hores prèvies a l’inici de la festa fossin caòtiques. Aquest va impedir que es muntés tal com estava programat i obligués a endarrerir l’obertura i fer canvis en la programació de la mateixa festa.

La Festa de la Pública va començar al ritme de tabalada

Tot i les adversitats meteorològiques, la festa va poder iniciar-se passades les dotze del migdia amb desenes de famílies que esperaven a fora i amb el ritme de la Badalona Batec, la tabalada formada per les diferents AFA dels centres educatius públics de la ciutat de Badalona. Cada cop s’hi aplegaven més i més famílies disposades a gaudir de la jornada i de la gran festa que s’havia preparat.

Infinitat d’activitats i per a totes les edats

Durant més de 4 hores, les famílies van gaudir de moltes activitats i xerrades per a totes les edats i que estaven distribuïdes estratègicament per tot el parc. L’activitat que més va triomfar va ser la ‘Gimcana de la pública’ on tots els infants i joves van haver de superar unes proves molt fàcils relacionades amb els ítems de l’aFFaC: educació pública, participació, educació i sostenibilitat, drets digitals, igualtat i no discriminació, educació inclusiva, temps i escola i educació feminista i LGTBIQ+. Tots aquells que ho van aconseguir, van endur-se una bossa de tela amb una camiseta de la festa i d’altres regals.

Un dels altres plats forts de la festa va ser l’actuació dels  Xiula, el grup musical d’animació infantil del moment i que agrada tant a les criatures. Totes van ballar i saltar al ritme dels seus hits i tothom s’ho va passar d’allò més bé!

Xerrades informatives per als més grans

A l’Espai Àgora van tenir lloc dues xerrades: ‘Menjador escolars en perill: la lluita per una gestió de qualitat’ i ‘Perquè el sistema educatiu català no és inclusiu’. Dos espais informatius diferents que van aplegar moltes famílies interessades amb els temes. Van poder preguntar i resoldre dubtes varis.  Destacar que per culpa del canvi de programació, la xerrada de preinscripció escolar no es va poder fer.

Una festa inclusiva i per a tothom

A més a més, també volem destacar que aquesta festa era important que fos inclusiva i que tothom fos benvingut.  Per aquest motiu, vam treballar de valent per aconseguir-ho. Vam habilitar un racó de la calma amb material sensorial (que es va haver de desmuntar pel fort vent), vam oferir auriculars aïllants, intèrprets de signes i vam acompanyar diverses informacions amb pictogrames adaptats especialment per a l’ocasió.

Els sindicats i entitats educatives tampoc s’ho van perdre

Una part molt important d’aquest festa també va ser la participació d’alguns sindicats i entitats de l’àmbit educatiu que també van tenir la seva carpa des d’on van poder donar informació i resoldre dubtes a les famílies. Ens van acompanyar la Revolta Escolar, la Pepeta de Terrassa, la CGT, la USTEC, CCOO, Migress, Famílies LGTBIQ+ i una carpa especial multi-entitat.

La cloenda de la Festa de la Pública va anar a càrrec de Belén Tascón, presidenta de l’aFFaC i també de l’Oumou, Bakary, Marang i Youseff, quatre alumnes de l’Institut Escola El Til·ler de Barcelona que ens van oferir unes paraules molt emotives en defensa de l’educació pública que van servir per acomiadar la festa.

Finalment, agraïr la col·laboració i la confiança d’Arç Cooperativa i Previsora General, de Mercabarna per la donació de fruita i també donar les gràcies a la Federació Catalana d’Autisme i a l’Institut Guttmann per l’orientació i la sessió de materials. I reiterar les gràcies a totes les famílies i AFA que vau venir, sense vosaltres res hagués estat possible.

Moltes gràcies i visca la pública!

2023-03-22T11:26:40+01:0022 març 2023||
Go to Top