Aquest projecte es va iniciar l’any 2019 amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la diversitat sexual i de gènere en la comunitat educativa a través de la projecció de pel·lícules de temàtica LGTBIQ+. 

El curs escolar 2020/21 es va reproduir la pel·lícula Carmen y Lola, un film centrat en la relació afectiva entre dues noies. Es van celebrar 10 sessions en diferents centres educatius de Catalunya, amb l’objectiu d’estendre el debat i la reflexió al llarg del territori. Algunes sessions es van treballar en línia per la irrupció de la pandèmia.

El 2 de desembre de 2021 es va celebrar la darrera sessió de l’any de Cinegènere, amb la projecció virtual i en directe de la pel·lícula documental Gayby baby (La meva família gai), on s’aborda la realitat de diferents famílies homosexuals des de la vivència dels seus fills i filles. Aquesta sessió va comptar amb una taula rodona de representants del col·lectiu LGTBIQ+ per a fomentar el debat i la reflexió amb les famílies participants. Van inscriure’s més de 100 persones i diferents AFA de tota Catalunya van organitzar projeccions simultànies als seus centres educatius.

Fitxa del projecte

Quin és l’objectiu del projecte?

L’objectiu general és sensibilitzar sobre la diversitat sexual i de gènere en la comunitat educativa.
En específic, es busca corresponsabilitzar les famílies contra la discriminació per raó de gènere en l’entorn educatiu; prevenir les discriminacions LGTBI-fòbiques en l’entorn familiar i educatiu; i implicar a les famílies i les AFA en la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI.  

Quin és el públic destinatari?

– Famílies i AFA.
– Alumnat de secundària.

Quan es va iniciar el projecte?

2019

Quin impacte tindrà?

El projecte busca contibuir a què les famílies se sensibilitzin contra la discriminació sexual i de gènere després d’assistir als Cinegènere i que incorporin la prevenció de la LGTBI-fòbia en el seu entorn familiar. També busca que les famílies i AFA participants organitzin activitats en defensa del col·lectiu LGTBI en els seus entorns educatius. 

Amb la col·laboració de:

Recursos vinculats

1r cinegènere: pel·lícula Carmen y Lola, un film centrat en la relació afectiva entre dues noies.

2n cinegènere: pel·lícula documental Gayby baby (La meva família gai), on s’aborda la realitat de diferents famílies homosexuals des de la vivència dels seus fills i filles.

3r cinegènere:

Jornada primavera: cinegènere infància i joventut trans

Aquest any a l’aFFaC presentem una Jornada de Primavera en format Cinegènere. Fusionem així dos grans projectes de l’entitat per visibilitzar una realitat que molts cops queda silenciada i que cal abordar amb profunditat: la infància i la joventut trans.

Per a fer-ho, en primer lloc, veurem el curtmetratge/documental Yo soy una niña, de Richard Zubelzu. Després del visionat tindrem una taula rodona per comentar el documental i altres temes.

Banc de recursos infància i joventut trans*

Repositori que neix a partir de la “Jornada Primavera aFFaC: Cinegènere infància i joventut trans”. Durant la jornada, diverses famílies van demanar a l’aFFaC un banc de recursos centralitzat on trobar diferents recursos sobre infància i joventut trans*.