MANIFEST #DESCONCERTADES:
El pròxim mes de març està previst que el Departament d’Educació revisi els concerts a les escoles privades i, des de l’aFFaC, pensem que ha arribat el moment d’obrir el debat sobre l’anomalia social i educativa que representa l’existència d’una doble xarxa d’escolarització a Catalunya. Un debat que hem de tenir per compromís històric, per justícia social i per consciència democràtica, perquè ens ho devem com a societat.
Des de l’aFFaC creiem que és moment de fer una aposta social, econòmica i política en favor d’una xarxa educativa totalment pública. Per fer-ho, cal construir escoles inclusives i innovadores que reconeguin la diversitat. La nostra societat mereix un sistema educatiu que no sigui herència de la inestabilitat i la por de la transició, sinó que sigui exemple de la modernitat i valentia dels temps actuals.
Tenim els recursos per fer-ho, però cal un compromís polític i social ferm per acabar amb els concerts educatius i situar l’educació catalana en el lloc que es mereix: al costat dels països europeus més avançats en matèria educativa, aquells que pràcticament no tenen centres privats concertats i que destinen tot el pressupost d’educació a una única xarxa educativa competent, puntera, eficient i pública.
Aquest no és un manifest contra les famílies dels centres privats concertats, ni tampoc contra les milers de professionals que estem convençudes que es desviuen per l’alumnat d’aquests centres. Al contrari, tenim ganes de viure i conviure amb vosaltres, de conèixer-vos, d’aprendre les unes de les altres, de compartir. Volem que totes les famílies formeu part del projecte educatiu públic de Catalunya, i volem que les excel·lents professionals que treballeu a la xarxa privada concertada aporteu els vostres coneixements, experiència i compromís a les escoles i instituts públics.
És el moment de fer pinya per una educació capdavantera, referent en valors socials, democràtics i pedagògics, una educació que no ens separi, sinó que ens uneixi. Perquè quan ens separem, hi perdem totes: les privilegiades i les desafavorides. Perdem capacitat d’adaptació, perdem esperit crític, perdem l’oportunitat de multiplicar els nostres aprenentatges i de ser més competents. Ens perdem les unes a les altres, ens empobrim.
Perquè per construir una societat d’avantguarda, cal trencar amb la doble xarxa educativa, cal acabar amb un sistema segregador que agrupa els infants segons les seves capacitats, origen, context socioeconòmic, gènere, sexe, religió o qualsevol altra característica o preferència personal. En una societat cada dia més diversa, no hi té cabuda una educació que fragmenta, separa i exclou. No hi té cabuda, per tant, l’educació privada concertada. Però sí tots els seus infants, joves, famílies i professionals, que han de formar part d’aquesta transformació educativa.
Per tot això, demanem:
- L’eliminació progressiva dels concerts, subvencions i altres despeses del pressupost públic destinades a pagar places privades concertades que no s’ocupen.
- L’increment de places públiques perquè tot l’alumnat de Catalunya pugui accedir a una plaça pública de proximitat i de qualitat.
- La reducció progressiva de places privades concertades que s’ajusti a la davallada sistemàtica de la demanda.
- L’increment de finançament de la xarxa pública per tal d’atendre a tot l’alumnat sense discriminació, independentment de les seves capacitats, context socioeconòmic o altres circumstàncies personals o familiars.
Tenim un deute amb el passat i un deure amb el futur: treballar colze a colze, des de peu de carrer fins als despatxos del Govern, per aconseguir l’educació que ens mereixem com a país.
Per tots aquests motius, fem una crida a partits, entitats, moviments, col·lectius i persones a títol individual a formar part d’un moment històric que definirà la societat del demà: una societat cohesionada, democràtica, inclusiva, diversa, innovadora, eficient i capdavantera.
Protegim la societat del futur, abandonem l’educació del passat.