#DESCONCERTADES
El pròxim mes de març està previst que el Departament d’Educació renovi els concerts educatius als centres privats que es financen amb fons públics. En el marc de la negociació per a aquesta renovació, l’aFFaC llança #DESCONCERTADES, una campanya que vol formular preguntes i obtenir respostes sobre l’existència d’un doble sistema escolar a Catalunya. L’objectiu final és presentar un pla per a la deconstrucció de la doble xarxa d’escolarització i concentrar tots els recursos públics a l’escola pública.
Ens trobem davant d’una oportunitat històrica per continuar construint l’educació del futur, una educació que ens faci sentir orgulloses i que ens converteixi en una societat moderna, cohesionada i referent. Les famílies cada dia confirmen la seva preferència per la xarxa pública, i l’única cosa que ha de fer el Departament d’Educació és aturar, com a mínim, la concertació de places ocioses, és a dir, aquelles que paguem però no omplim. Això ho podrà fer en la renovació de concerts educatius que està prevista pel mes de març. És per això que des de l’aFFaC engeguem una campanya inèdita per exigir la no renovació dels concerts educatius ociosos, és a dir, aquells concerts destinats a finançar places que queden buides perquè no hi ha demanda.
El curs passat, per exemple, van sobrar 16.346 places privades concertades que, tot i que no es van omplir, es van finançar amb diners públics. Paral·lelament, la demanda de places a la xarxa pública no ha deixat de créixer en els darrers anys, però encara no hi ha places públiques suficients per tots els infants i joves.
Des de l’aFFaC creiem que és moment de fer una aposta social, econòmica i política en favor d’una xarxa educativa totalment pública. Per fer-ho, cal construir escoles inclusives i innovadores que reconeguin la diversitat. La nostra societat mereix un sistema educatiu que no sigui herència de la inestabilitat i la por de la transició, sinó que sigui exemple de la modernitat i valentia dels temps actuals.
Tenim els recursos per fer-ho, però cal un compromís polític i social ferm per acabar amb els concerts educatius i situar l’educació catalana en el lloc que es mereix: al costat dels països europeus més avançats en matèria educativa, aquells que pràcticament no tenen centres privats concertats i que destinen tot el pressupost d’educació a una única xarxa educativa competent, puntera, eficient i pública.