Acaba el curs 2022-23 i comença un dels moments més esperats i merescuts per a l’alumnat: les vacances d’estiu. Uns mesos no lectius però carregats d’aprenentatges decisius per al desenvolupament social, educatiu i personal dels infants i joves. Malauradament, però, no tots els nens, nenes i joves tenen accés a activitats de lleure durant les vacances escolars. Durant aquesta època, de fet, les desigualtats entre l’alumnat s’eixamplen i la implicació de l’AFA es fa més necessària que mai.

Perquè per a molts nens, nenes i joves, l’única oportunitat de poder gaudir d’un estiu amb els seus companys i companyes és participar al casal organitzat per l’AFA. Si renunciem a gestionar els casals d’estiu, estarem cedint aquest espai a empreses amb afany de lucre, que deixaran enrere aquells infants amb més dificultats econòmiques o amb necessitats especials.

Des de l’aFFaC sabem que les AFA sou una peça clau perquè aquest any cap infant es quedi sense poder gaudir de les vacances, i volem estar al vostre costat per oferir-vos tota la informació que necessiteu per organitzar un casal amb èxit:

Assegurances

Totes les AFA que organitzeu casals d’estiu esteu obligades per llei a tenir dues assegurances contractades:

Pòlissa de Responsabilitat Civil: les AFA que esteu federades a l’aFFaC no l’heu de contractar, disposeu d’aquesta assegurança de manera automàtica i sense cost addicional.

Pòlissa d’Accidents pels monitors i infants: cobreix a totes les participants del casal durant les activitats realitzades tant dins com fora del recinte escolar i en qualsevol horari. Comproveu en quins casos teniu inclosa aquesta cobertura i en quins cal que feu una pòlissa d’accidents addicional:

  • Si les persones participants (monitores, coordinadores i infants) són les mateixes que teniu assegurades durant el curs per a la realització d’activitats extraescolars: no cal que feu cap contractació addicional, la mateixa pòlissa per a activitats extraescolars cobreix aquestes persones durant el casal d’estiu fins al 31 d’agost.

  • Si al casal hi participen persones que no estan incloses en la pòlissa d’extraescolars que es fan durant el curs: cal contractar l’assegurança dels casals i les colònies per aquestes persones. Ho podeu fer a través d’aquest enllaç sense haver d’introduir cap dada personal, indicant únicament el nombre de persones que voleu assegurar.

Recordeu que totes les AFA federades a l’aFFaC podeu crear gratuïtament un perfil al nostre portal d’Arç cooperativa per a fer totes les contractacions de manera àgil i descarregar els certificats de les vostres assegurances:

Si encara no us hi heu registrat, podeu seguir les indicacions d’aquesta guia.

Recomanacions i normativa

Els casals d’estiu estan regulats pel Decret 267/2016, de 5 de juliol, que estableix la normativa per a les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys.

Us recomanem consultar la infografia de la Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per saber tot el que cal tenir en compte a l’hora d’organitzar un casal d’estiu:

Segons el decret regulador, els monitors i monitores responsables han de tenir el títol de monitor/a d’activitats de lleure infantil i juvenil i han d’estar coordinats/des per un/a director/a d’activitats de lleure infantil i juvenil.

Més informació

Per a qualsevol dubte, aclariment o ampliar informació, podeu contactar amb la vostra tècnica territorial aFFaC de referència:

Teresa Franch
tere.franch@affac.cat
Tècnica territorial Camp de Tarragona, Alt Penedès i Garraf

Raquel Granell
raquel.granell@affac.cat

Tècnica territorial Girona

Estela Mancheño
estela.mancheno@affac.cat
Tècnica territorial Maresme i Vallès Oriental

Roser Martí
roser.marti@affac.cat

Tècnica territorial Pla de Lleida i Lleida Pirineus

Alba Martínez
alba.martinez@affac.cat

Tècnica territorial Baix Llobregat, Terres de l’Ebre i Priorat

Ascensió Ureña
ascen.urena@affac.cat

Tècnica territorial Vallès Occidental, Bages, Anoia i Pirineus Orientals

Natalia Durán
natalia.duran@affac.cat

Nacho Pallàs
nacho.pallas@affac.cat

Tècniques territorials Barcelona ciutat, Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet

Si ho preferiu, també podeu adreçar-vos al telèfon o al correu electrònic general de l’aFFaC:
affac@affac.cat934357686