Logo aFFaC_2020_POSITIU
No oblideu compartir aquest butlletí amb les famílies i el centre educatiu!
ítems filera

BUTLLETÍ aFFaC 📣

Premis aFFaC, 3r Curs Anual, últimes notícies... i molt més!

🏅 PREMIS aFFaC

Recordeu que teniu temps fins el 14 de febrer per a presentar els vostres projectes a la 9a edició dels Premis aFFaC.

Malgrat el context en què ens trobem, aquest any tornem a reconèixer les accions educatives i participatives impulsades per les AFA associades de tot Catalunya. Fem visible i posem en valor les iniciatives impulsades durant el curs 2019-20 per incentivar-les i permetre que serveixin de model per a altres associacions.
CapturaPREMIS

Heu impulsat alguna iniciativa durant el confinament per tal de fomentar la participació de les famílies? Heu dut a terme algun projecte per a millorar la qualitat de l'educació en temps de pandèmia? La vostra AFA ha participat en alguna activitat per promoure canvis socials durant la crisi derivada de la covid-19?

Sabem que durant el curs passat moltes de vosaltres heu fet una impressionant tasca educativa i social. És per això que volem conèixer i reconèixer les vostres iniciatives:

3r CURS ANUAL aFFaC: SEGREGACIÓ ESCOLAR 🪑

Com cada any, i malgrat el context pandèmic que ens ha tocat afrontar, arriba una de les cites més importants de l'aFFaC: el nostre curs anual.

En aquesta 3a edició, la federació vol aprofundir en les causes, conseqüències i eines per combatre la Segregació escolar de la mà d’expertes en economia, dret, filosofia, sociologia, antropologia i altres disciplines acadèmiques des de les quals analitzarem aquesta problemàtica.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
🙋 Assistència: com en edicions anteriors, el curs es podrà seguir presencialment (amb les restriccions d’aforament vigents al moment del curs) i per streaming.
📍 Lloc: Lleialtat Santsenca (Carrer d’Olzinelles, 31, Barcelona).
📅 Dates: 9, 11, 16, 18, 23, i 25 de març de 2021.
🕟 Horari: de 17:30h a 20:30h.
🎫 Preus
Preu general: 90€
Membres d’AFA federades a l’aFFaC: gratuït
Persones jubilades, a l’atur, estudiants, famílies nombroses, monomarentals o monoparentals: 25€ (es demanarà documentació acreditativa).
PROGRAMA
 • 9 de març, de 17:30h a 20:30h
  Primera sessió: La segregació escolar: causa, conseqüència o perpetuació de la desigualtat material?
 • 11 de març, de 17:30h a 20:30h
  Segona sessió: Titularitat pública-privada i elecció de centre: causes de la segregació escolar
 • 16 de març, de 17:30h a 20:30h
  T
  ercera sessió: Conseqüències socials i econòmiques de la desigualtat educativa
 • 18 de març, de 17:30h a 20:30h
  Quarta sessió: Altres factors de desigualtats educatives: des de la competència entre centres a la segregació residencial
 • 23 de març, de 17:30h a 20:30h
  Cinquena sessió: Eines per combatre la segregació escolar
 • 25 de març, de 17:30h a 20:30h
  Sisena sessió: L’experiència dels professionals en centres segregats: obstacles i propostes
DESTINATÀRIES
El 3r Curs Anual aFFaC s’adreça, principalment, a:
👩🏾‍🏫 Professorat i equips directius de centres educatius.
👩‍👦 Personal d’educació especialitzada (pedagogues, psicòlogues, educadores i integradores socials, logopedes…).
🎓 Estudiants d’educació, psicologia, sociologia, antropologia, ciències polítiques, etc.
👨‍👨‍👧 Famílies i altres agents de la comunitat educativa.
🧐 Qualsevol persona interessada en la temàtica.

PROFESSORAT
Algunes de les persones que formen l’equip docent del curs són Borja Barragué, Marga León, Cynthia Martínez, Javier Murillo, Teresa Tapada, Xavier Bonal, Carmen Rodríguez i Gerard Ferrer, Lidón Gasull i Laura Tolosa, entre d’altres.

RECONEIXEMENT
El 3r Curs Anual de l’aFFaC compta amb el reconeixement de l’IDP-ICE (Universitat de Barcelona), un reconeixement que té els mateixos efectes per al professorat que les activitats incloses en el Pla de formació permanent del Departament d’Educació.

El certificat d’aquests cursos s’incorpora directament a l’expedient de formació de cada professor/a (XTEC) i es pot utilitzar com a acreditació per participar en els diferents concursos o convocatòries del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb els termes que indici cada convocatòria.

Per tal d’obtenir el reconeixement de l’ICE és necessari assistir, com a mínim, al 80% de les classes.
📺 NOTÍCIES

Mobilització de famílies per exigir entorns escolars pacificats

RDPEixampleRespira
39 escoles de Barcelona tallen el trànsit de la ciutat per exigir entorns escolars més segurs, lliures de soroll, de congestió trànsit i de contaminació. La mobilització forma part de la campanya #RevoltaEscolar, impulsada pel col·lectiu Eixample Respira, la Societat Catalana de Pediatria i l'aFFaC.
Més de 50 AFA s'han adherit ja a un manifest per reclamar entorns escolars pacificats i l'objectiu és que s'hi adhereixin famílies d'altres ciutats de Catalunya que pateixen la mateixa problemàtica. De moment, ja s'hi han sumat famílies de L'Hospitalet, Badalona i Sabadell.

En una roda de premsa celebrada el passat 14 de gener, les organitzadores van donar a conèixer les reivindicacions del moviment i van anunciar que seguiran treballant per fer extensiva la seva lluita arreu del territori amb l'objectiu d'aconseguir pacificar tots els entorns escolars.
Des de l'aFFaC fem una crida a totes les nostres AFA a unir-se a la #RevoltaEscolar, no només per una qüestió de salut i climàtica, sinó també educativa. La demanda de zones de pacificació al voltant de les escoles com una eina per a la lluita contra la contaminació ambiental i acústica és una manera per educar als nostres fills i filles en la forma de relacionar-se amb l'entorn i en la importància de la sostenibilitat ambiental per fer front a l'emergència climàtica.

"Cada vegada que es confina un grup a una escola o institut, s'incrementen les desigualtats educatives"

Belén Tascón, presidenta de l'aFFaC, participa al programa Tot es Mou, de Tv3, per valorar l'impacte dels cribratges al professorat que s'estan duent a terme.
TEM3
Tascón valora positivament el desplegament per a detectar qualsevol positiu que pugui posar en risc l'entorn escolar, però critica que el Departament no hagi establert mesures de conciliació per a les famílies i que molts alumnes d'entorns vulnerables encara no hagin rebut els dispositius que el Govern havia promès per a combatre les desigualtats davant de possibles confinaments de grups bombolla.

"És l’administració que ha de garantir la igualtat d’oportunitats”

La presidenta de l’aFFaC, Belén Tascón, assegura en una entrevista a Betevé que l’escola no s’ha preparat per a un nou confinament. Tascón ha criticat que el departament s’aferra al decret d’autonomia de centres, que permet a cada escola decidir com actua. Assegura que això genera desigualtat entre escoles i recorda que “és l’administració que ha de garantir la igualtat d’oportunitats” i s’ha refermat en què no pot dependre “del que faci cada centre”.
facebook twitter youtube custom instagram website 
Si no desitges rebre més informacions nostres pots donar-te de baixa d'aquest butlletí.