Logo aFFaC_2020_POSITIU

🌻 Aquest 21 d'octubre, reclamem al nou govern que desplegui el Decret d'Educació Inclusiva

Benvolguts equips directius, professorat i professionals de l'educació.

Aquest mes es compleixen 3 anys del no desplegament del Decret d'Educació Inclusiva. Un decret que havia de garantir l'accés equitatiu a l'educació a més de 200.000 alumnes amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu (NESE) a Catalunya.

De cap manera deixarem que passi un altre any. És per això que el pròxim dilluns, 21 d'octubre, impulsarem una acció conjunta en el marc de la campanya #JoTambéHiVullAnar.

I volem que els centres educatius ens acompanyeu; perquè és una oportunitat per reivindicar espais educatius inclusius on tothom tingui les mateixes oportunitats, per ensenyar l'alumnat a comprendre el món i valorar la diversitat, i per transmetre valors imprescindibles com el respecte, l'empatia, la cooperació o l'esperit crític.

I, sobretot, perquè una educació pública inclusiva beneficia tothom; no només l’alumnat amb NESE, sinó també els seus companys i companyes i tota la societat! ✊

L'acció del 21 d'octubre: dibuixa la teva capacitat

Aquest any, la campanya gira entorn les diferents capacitats que totes tenim, ja que fan una funció doble: per una banda, ens uneixen perquè totes destaquem en alguna cosa; per l'altra, ens defineixen i ens fan úniques.

El mateix dilluns, farem soroll a les xarxes socials amb un dibuix reivindicatiu per fer denúncia i apel·lar a la nova consellera dient-li que ella també té una gran capacitat: fer efectiu el desplegament del decret per aconseguir una educació inclusiva!

Us convidem a unir-vos a aquesta activitat i realitzar-la de forma conjunta amb tot l'alumnat i el professorat per tal de fomentar la inclusió al vostre centre i tenir l'oportunitat de crear un espai de reflexió sobre la importància de la inclusió a les escoles i instituts.

Aquests són els passos:

1) Descarregueu i imprimiu la plantilla. Escriviu-hi el vostre nom i la vostra capacitat, talent o hobby i dibuixeu-lo. Si no podeu imprimir la plantilla, feu el dibuix sobre paper, en una llibreta... Com us sigui més còmode!

2) Feu una foto del dibuix i pengeu-la a les xarxes socials. Us proposem copiar la frase de la plantilla amb els hashtags a la publicació.

3) És molt important que etiqueteu a la consellera Niubó correctament perquè li arribi el missatge! Com més publicacions li arribin, més força tindrem.

Instagram_ @conselleraeducacio (i @jotambehivullanar o @affac.cat perquè en fem difusió!)
X (Twitter)_ @eniubo (i @affac_cat perquè en fem difusió!)

Des de l'aFFaC, farem ressò dels vostres dibuixos a les xarxes. Seguiu-nos i etiqueteu-nos!

Un nou compte d'Instagram per fer més denúncia que mai...

A més a més, les famílies del #JoTambéHiVullAnar hem creat un perfil d’Instagram de la campanya dedicat a recopilar experiències personals i informació sobre la falta de desplegament del Decret d’Educació Inclusiva. El perfil ja és públic, però l'anirem omplint de contingut al llarg del curs i, molt especialment, a partir del 21.

... I molts vídeos per tenir un gran impacte!

Volem que totes les veus siguin escoltades, que el Departament d'Educació no pugui mirar cap a una altra banda. Per això, les reivindicacions d'aquest curs aniran acompanyades de vídeos testimonials que anirem publicant al nou perfil d'Instagram.

Per això, us convidem a enviar-nos un vídeo breu explicant com us afecta la no aplicació del decret. Volem saber la vostra experiència tant si formeu part de l’alumnat amb NESE com si sou company o companya de classe, formeu part del professorat o sou família.

Les instruccions per fer-ho són ben senzilles! ⬇️

Per què és tan important desplegar el Decret?

Un Decret és una resolució que trasllada una decisió o voluntat del Govern per dur a terme determinades accions sobre un tema concret. Per si mateix, però, el Decret no té cap efectivitat si no es desplega, és a dir, si no s’acompanya de normativa específica.

En el cas del Decret d’Educació Inclusiva, aprovat l’octubre de 2017, aquesta resolució sí que estableix que tots els infants i adolescents han de gaudir d’un sistema educatiu inclusiu, però no diu com s’ha de fer: no diu quins ni quants recursos s’han de destinar a fer efectiu aquest sistema inclusiu; ni quin procediment s’ha de seguir per atendre a l’alumnat amb NESE dins i fora de l’aula; ni quins professionals especialistes poden sol·licitar els centres educatius per atendre a l’alumnat amb NESE; tampoc diu a les famílies què poden fer si el centre no garanteix que els seus fills i filles puguin estar a l’aula, al menjador o a les sortides com la resta de companys/es.

En definitiva, la manca de desplegament del Decret deixa en un absolut estat d’indefensió tant a l’alumnat i les seves famílies com al professorat, equips directius i la resta de professionals que treballen als centres educatius. El Departament d’Educació tenia 4 anys des de la seva aprovació per desplegar totalment la normativa i els recursos necessaris per aplicar la resolució. Però n’han passat 6 i gran part de l’alumnat amb NESE no pot estar a l’aula, quedar-se al menjador, fer extraescolars o anar de colònies com ho fan la resta d’infants i adolescents.

A qui beneficia l’educació inclusiva?

L’educació inclusiva no és només una qüestió de justícia social, suposa també una millora educativa i social col·lectiva. Perquè l’educació inclusiva beneficia a tot l’alumnat del centre educatiu, no només a aquell que té reconeguda una Necessitat Específica de Suport Educatiu (NESE). Un sistema educatiu inclusiu permet que el dia a dia a l’aula, així com les activitats i serveis complementaris, es dissenyin i s’organitzin a partir de les necessitats emocionals, físiques i psicològiques de tots els infants i adolescents.

L’educació inclusiva, a més, ensenya als infants i adolescents a abordar reptes de forma enginyosa; a oferir múltiples solucions a un mateix conflicte o problema; a adoptar de forma àgil diferents punts de vista i noves perspectives. I, per descomptat, una educació inclusiva aporta uns valors imprescindibles per a la societat actual: el respecte, l’empatia, la cooperació, l’esperit crític.
I, com a centre educatiu, si encara no ho has fet, et pots adherir a la campanya #JoTambéHiVullAnar. Ja som més de 1.300; el Departament d’Educació ja no podrà mirar cap a una altra banda. Perquè això no va de recursos, va de voluntat política, i, si encara no la tenen, els hi haurem de despertar.
facebook twitter youtube custom instagram website 
affac.cat