Logo aFFaC_2020_POSITIU

Situaci贸 de la climatitzaci贸 als centres

p煤blics catalans: resultats enquesta aFFaC

El curs 2022-23 va comen莽ar amb un setembre especialment calor贸s, marcat per unes elevades temperatures a les aules, que van fer molt dif铆cil mantenir la normalitat als centres educatius. Una realitat que sembla que ha vingut per quedar-se, fent cr茅ixer la preocupaci贸 per la salut d鈥檃lumnat i professorat entre la comunitat educativa. Estudis com el que publica el Departament de Pol铆tiques P煤bliques de la Universitat de Calif貌rnia, que demostren que les elevades temperatures (per sobre dels 27潞C) tenen una relaci贸 directa amb la reducci贸 de les capacitats tant dels docents com de l鈥檃lumnat a l鈥檋ora d鈥檌mpartir i rebre continguts educatius.

Per aquesta ra贸, i entomant el comprom铆s que vam assumir durant l鈥橝ssemblea General Ordin脿ria el passat 15 d鈥檃bril, des de les Associacions Federades de Fam铆lies d鈥橝lumnes de Catalunya (aFFaC) hem consultat a les AFA associades quines s贸n les mesures disponibles als centres educatius per combatre la calor a les aules i als espais comuns dels centres educatius.

La consulta s鈥檋a fet a trav茅s d鈥檜n q眉estionari que ha estat disponible al web de l'aFFaC entre el 19 d鈥檃bril i el 4 de maig de 2023. Podeu descarregar l'informe final amb els resultats m茅s rellevants:
Cal tenir en compte que, posteriorment a la difusi贸 d鈥檃questa enquesta, el Departament d鈥橢ducaci贸 va anunciar que instal路laria aires condicionats a 103 centres educatius (prop d'un 3% del total de centres de Catalunya). Des de l鈥檃FFaC, per貌, considerem que aquesta 茅s una mesura absolutament improvisada i insuficient.

Com ja hem demanat en reiterades ocasions, per protegir els centres educatius (i el dret a l鈥檈ducaci贸) davant la crisi clim脿tica actual, 茅s necessari elaborar una estrat猫gia meditada capa莽 de desplegar-se a curt, mitj脿 i llarg termini. De forma immediata, l鈥檃FFaC demana que es posin aparells de climatitzaci贸 a disposici贸 de tots aquells centres que ho necessitin, per貌 tamb茅 creiem necessari que les activitats s鈥檃deq眉in al m脿xim per a reduir l鈥檌mpacte ambiental de l鈥櫭簊 d鈥檃quests aparells. A mig termini, la federaci贸 reclama que el Departament adeq眉i de forma estructural els centres educatius per a millorar-ne l鈥檈fici猫ncia energ猫tica i, de cara al futur, l鈥檈ntitat considera urgent que els centres educatius de nova creaci贸 es dissenyin seguint els principis de l鈥檈fici猫ncia energ猫tica per garantir no nom茅s l鈥檃dequaci贸 a les temperatures cada vegada m茅s extremes, sin贸 tamb茅 per vetllar per la sostenibilitat ambiental.
facebooktwitteryoutubecustominstagramwebsite
affac.cat