Logo aFFaC_2020_POSITIU

Endinsa't en el sistema educatiu català:
Guia completa per a famílies nouvingudes

Estimades famílies,

A l'aFFaC acabem de publicar la "Guia completa per a famílies nouvingudes", un recurs per ajudar les famílies a entendre com funciona el sistema educatiu català.

Aquest és un document pensat per a les famílies que acaben d'arribar a Catalunya i han d’escolaritzar els seus fills, filles i altres menors a càrrec, ja sigui dins del termini de preinscripció i matrícula establert pel Departament d’Educació o fora d’aquest.
Segur que al vostre centre hi ha famílies que volen conèixer el funcionament del sistema educatiu: tenim la guia perfecte de suport per a elles.

Volem que les AFA pugueu acompanyar les famílies en el procés d’escolarització d'infants i adolescents per fer més fàcil la seva arribada.

Us animem a compartir-la i ajudar a fer més fàcil l’entesa i l'entrada al món educatiu català de les famílies nouvingudes!

📑 Què hi trobareu a la guia?

🧩 L'EDUCACIÓ A CATALUNYA: OBLIGATORIETAT, UNIVERSALITAT I GRATUÏTAT
Tots els infants i adolescents que arriben o viuen a Catalunya tenen reconegut el dret fonamental a l’educació de forma gratuïta. Però què s’entén per gratuïtat de l’educació? Com s'educa en religió a la pública? Quins són exactament els estudis obligatoris?

🤸‍♀️ ETAPES, JORNADES, I COMUNITAT EDUCATIVA
Coneixem les 3 franges educatives de l'educació obligatòria, qui forma part de la comunitat educativa, qui decideix el calendari i les jornades, informació sobre el servei d'acollida, menjador, casals... Tota la informació sobre el funcionament dels centres.

🗞️ PREINSCRIPCIÓ I MATRÍCULA
Què cal tenir en compte quan hem de matricular un infant? Estar en situació irregular pot limitar el dret fonamental a l'educació? Què podem fer si tenim un problema amb la preinscripció o amb la matrícula?

🤝 AJUTS I BEQUES
Existeixen ajuts i beques per afrontar les despeses derivades de l’escolarització. Aquests ajuts s’atorguen en funció de la situació socioeconòmica de la família, del municipi de residència o de les necessitats especials dels infants.

🎨 SUPORT ADDICIONAL PER A L'ALUMNAT NOUVINGUT
Què passa quan arriba un alumne nouvingut a l'escola o l'institut? Quins suports de centre poden rebre les famílies que acaben d'arribar a Catalunya? En aquest apartat expliquem què és el Pla d'Acollida i com funcionen les Aules d'Acollida i la seva relació amb les aules ordinàries.

🔎 PUNTS D'INFORMACIÓ I ADRECES D'INTERÈS
El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats; les Oficines Municipals d'Escolarització; InterRed Catalunya... són algunes de les adreces que trobareu a la guia per a ajudar-vos en el procés d'escolarització, així com els contactes amb l'aFFaC.

👩‍🏫 Comparteix la guia amb un sol clic!

Us animem a compartir la guia amb aquelles famílies a qui els pugui ser de més utilitat. Entre totes podem millorar i facilitar els processos d'escolarització dels infants i adolescents nouvinguts.
També posem a la vostra disposició la guia curta actualitzada, que sintetitza en 4 blocs tot allò imprescindible per a una bona entrada al sistema educatiu.

📗 Aconsegueix la guia impresa!

Si sou un centre educatiu, una AFA o una altra entitat que intervé amb famílies nouvingudes, podeu demanar-nos exemplars impresos de forma gratuïta a [email protected].
Amb el suport de:
Amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF.
facebook custom youtube custom instagram website 
affac.cat